Kroon / Brug / Etsbrug / Facing

Wat is een kroon?

Een kroon is in feite niets meer dan een kapje dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Door de kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Dit kapje is afhankelijk van uw situatie vervaardigd van metaal en/of porselein.

Wat is een implantaat kroon?

Bij het ontbreken van enkele tanden of kiezen kan er een implantaat geplaatst worden. Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Implantaten worden gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Soms zijn ze voorzien van een keramische laag. Het implantaat biedt dan houvast voor een kroon of brug.

 

Wat is een brug?

Is er sprake van één of meerdere ontbrekende tanden en/of kiezen? Dan is een brug vaak de oplossing. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn de afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies (zie plaatje). Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een ‘dummy’, ook wel brugtussendeel genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Wat is een etsbrug?

Zijn de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf? Dan is het meestal mogelijk een etsbrug te plaatsen. Voor deze constructie hoeft namelijk nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen. De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van één of twee tanden. De brug wordt door middel van een metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt. Bijkomend voordeel van de etsbrug is dat deze, indien nodig, meestal vrij eenvoudig kan worden verwijderd.

Wat is een facing?

Een facing is een handige manier om uw gebit te verfraaien. Het is een laagje vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan de facing op subtiele manier de vorm of de kleur van een tand veranderen. Een facing kan gebruikt worden om spleetjes tussen tanden op te vullen, de hoekjes van een afgebroken tand te repareren, gele of bruine tanden weer wit te maken en scheve tanden te maskeren.